SISTE NYTT
 
Birkir fra Stornes
04-06-2019 

Blær holder sin høye avlsverdi etter ny måling
28-09-2017 

Høstføll
22-10-2015 

Blaka fra Stornes solgt
07-10-2015 

Blær opp i BLUP
05-10-2015 

Blaka fra Stornes til salgs
30-09-2015 

Resultatliste fra unghestutstillingen
27-09-2015 

Velkommen til unghestvisning 26. september
14-09-2015 

Årets første føll født på Stornes
05-06-2015 

Gola fra Stornes solgt
31-05-2015 


Arkiv
Referat fra Hestekunnskapskurs med Erik Andersen
05-10-2008 

I nydelig høstvær entret 20 kunnskapshungrige islandshestentusiaster skytterhuset på Hestnes for et to dagers kurs i hestekunnskap. Noen kom fordi de var helt nystartet med hest, andre for å få påfyll mens noen kom  fordi dette er et kurs Mattilsynet krever dersom du vil ha godkjent stallen din som hestesenter og det må du dersom du har mer enn 10 hester og det får man som kjent lett når en driver med islandshest. Fløyet opp fra Hedemarken kom en frisk og opplagt Erik Andersen  med overhead, hand outs og en masse kunnskap.

 

Etter å ha fått en innføring i hvordan den ville hesten organiserer seg i flokk, gikk vi løs på hestens anatomi og det mest fantastiske her var at Erik, som den erfarne islandshestrytteren han er, kunne koble de ulike delene av hesten opp mot hvordan det burde se ut for å få en god avlsdom og hvorfor det var viktig at det måtte være sånn. Bl.a. fikk vi en god forståelse for hvorfor hesten måtte ha en godt ansatt, lang hals for å fungere optimalt som gangartshest og hva som var viktig med beinstilling, seneskiller, rygg, lend osv og hvordan dette påvirker for eksempel hestens evne til gangarter og anlegg for spatt. Dette utfylte virkelig all informasjonen vi fikk fra Per Kolnes for 2 uker siden da han dømte unghester og hopper for åpen mikrofon og fortalte hvorfor en hest bare fikk for eksempel 7 for en hals som var lavt ansatt og kort. Slik gikk Erik gjennom kroppens eksteriør, bit for bit og lærte oss alle navnene og funksjonene de ulike delene hadde, både over og under huden. Deretter sto fordøyelsen for tur. Han viste oss hvordan fordøyelses-systemet fungerer  og forklarte hvorfor det var viktig å fôre lite og ofte. Vi drøftet ulike fôr og fôrtilskudd, salt og vitaminer og you name it. Jeg tror alle på kurset vil reise hjem med ganske mange nye tanker rundt fôring.

 

Deretter sto sykdomslære for tur. Her gikk vi gjennom de ulike parasittene, fordøyelsesrelaterte sykdommer, sommereksem, smittbare sykdommer som kverke og regelverket rundt slike sykdommer. Etter å ha fått deltaj-informasjon om kverke priste vi oss lykkelige for at vi bor her nord og er utsatt for lite smittepress!

 

Etter sykdom gikk vi løs på treningslære og her var det ikke fritt for at vi fikk mange flotte treningstips for islandshestene våre som nok lå langt utenfor det obligatoriske pensumet. Med en så erfaren mann som Erik som lærer var det mange som gjerne frittet ut noen tips både om unghesttrening, voksen trening og trening av godt voksne hester. Vi var mange som var enige med Erik da han hevdet at de gamle hestene var atskillig bedre læremestere for nye ryttere enn de unge hestene som folk tenderte til å kjøpe, for som han sa, hvem skal lære hvem når ingen kan noe? Kan du mye kjøp en ung hest som du kan lære opp, kan du lite kjøpe en godt voksen hest som kan lære deg var hans budskap. I tillegg til gangartstreningstips snakket han om oppbygging av kondisjon og viktigheten av dette og hvordan vi skal trene en hest for å få optimal holdbarhet på hesten. Også stallmiljøet ble diskutert og vi fikk mange tips på hvordan dette kunne bli bedre og mer helsebringende for hesten.

 

At det var masse kunnskap å hente på dette kurset var det liten tvil om og det er nok mange med meg som gleder seg stort til neste kurs der vi bl.a. skal lære om avl og avlsplan og visitering av hest. Velkommen tilbake Erik Andersen!
Erik Andersen
 Erik Andersen
 
En stor takk til Erik Andersen som kom hele den lange veien opp til oss for å dele sin unike kunnskap med oss og til Bård og Gry på Hestnes for et fantastisk godt gjennomført kurs med ikke minst nydelig servering underveis!
Inspirerte deltakere på Hestekunnskapskurs
Inspirerte kursdeltakere. Fra venstre: Martin, Charlotte, Bjørn Inge, linda, Lena, Gry, Rita, Merethe, Karoline, Henriette, Linda, Ranveig, Bård, Steini og Andre. Agnete, Maria, Helle, Dina, Rebecca og Diana deltok også på kurset.
 

     Copyright (c) 2007 Stornes gård                                                                                                                                                 Webdesign Kultur&Helse | Shed49