SISTE NYTT
 
Birkir fra Stornes
04-06-2019 

Blær holder sin høye avlsverdi etter ny måling
28-09-2017 

Høstføll
22-10-2015 

Blaka fra Stornes solgt
07-10-2015 

Blær opp i BLUP
05-10-2015 

Blaka fra Stornes til salgs
30-09-2015 

Resultatliste fra unghestutstillingen
27-09-2015 

Velkommen til unghestvisning 26. september
14-09-2015 

Årets første føll født på Stornes
05-06-2015 

Gola fra Stornes solgt
31-05-2015 


Arkiv
Referat fra avlskurs med Inge Kringeland
19-04-2010 

For andre år på rad tok tidligere avlsleder i Norsk Islandshestforening Inge Kringeland turen til Nord-Norge for å dele sin kunnskap om avl med oss. Ikke bare er han en suksessrik avler selv, med hovedfag i husdyravl fra Norges landbrukshøyskole har han også solid faglig ballast. Og den kunnskapen han besitter deler han så gjerne.

 

Skal man avle må man ha et avlsmål synes Kringeland og avlsmålet til Norsk Islandshestforening kan være en god start:
 

Så blir jo neste spørsmålet, hvordan ser en lettbygd og velreist hest ut og hva vil gode rideegenskaper si? Her gikk Kringeland gjennom alle  delene av en bedømmelse punkt for punkt. Hvordan skal et hode skal se ut for å få 6-6,5, 7-7,5, 8-8,5 og over ni? Det vet vi ganske mye om nå. Ikke bare så vi på bilder og leste beskrivelsene, vi gikk også ut og bedømte hester. Etter hodet fulgte alle deler av hestens kropp som blir bedømt (hode, hals/manke/skuldre, rygg og kryss, proposjoner, beinkvalitet, beinstilling, høver og man og hale). Deretter gikk vi grundig gjennom hvordan de forskjellige rideegenskapene skulle presenteres for å få de ulike karakterene og hvordan det foregikk i praksis på en avlsvisning. Det siste var ikke minst veldig nyttig for oss som skal vise hest for første gang på høstens avlsvisning i Målselv, og det var ikke fritt for at vi fikk litt nye tips om hva vi burde gå hjem å trene på. Hvordan man stiller opp en hest er også viktig for bygningskarakteren og her var det i alle fall mye å hente.

 

Eller hva sier dere, er dette samme hest?
 
 

Ja, det er samme hest, men bygningskarakteren hadde neppe blitt lik på de to oppstillingene.

 

Men hva er viktigst nå en skal vise fram en hest? Her er karakterene vektet svært ulikt. Overraskende for oss var dessuten at vektingen av de ulike tingene var endret nå i år uten at noen av oss hadde fått det med seg. Svært viktig å vite for oss som trener hest mot visning. Her er den nye vektingen:

Som vi ser økes vekten av skritt og pass på bekostning av vilje og gemytt i forhold til tidligere der pass var vektet 9, skritt 1,5 og vilje og gemytt 12,5. På bygning vektes det som før.

 

Også BLUP-systemet ble grundig gjennomgått, eller utregningen av hestens avlsverdi om du vil.. Når hesten blir født er regnestykket på BLUP enkelt. Mors BLUP + fars BLUP delt på 2 = føllet sin BLUP. Dessverre begynner føllet å miste BLUP allerede ett år gammelt. Pga fremgang i avlen går BLUPen ned med et poeng i året såfremt det ikke skjer noe som påvirker denne positivt i føllets eller foreldrenes liv. Først når hesten blir vist i full dom kan den påvirke sin egen BLUP. Får den en bedømming som er høyere enn forventet, dvs høyere enn snittet av morens og farens dom går BLUPen opp. Blir dommen lavere enn dette snittet går den ned, selv om dommen i seg selv er upåklagelig. På den måten kan en hest som får 7.80 heve BLUPen sin mens en hest som får 8.10 kan redusere den. Når hesten begynner å få avkom er det avkommene som i størst grad påvirker BLUPen. Ved 5 viste avkom baseres 50 % av BLUPen på avkommenes dom, deretter går det gradvis mot 100 %. Ved 50 bedømte avkom baseres den praktisk talt utelukkende på avkommenes dom og igjen er det forventning til dom som teller. Inge kunne ikke få presisert det nok, hingstens egen dom er helt og fullstendig uinteressant med en gang han har produsert avkom, fra da av er det avkommene som gjelder. De forteller deg noe om det du kjøper hos hingsteholder, nemlig evnen denne hingsten har til å produsere gode avkom.

 

Så kom selvfølgelig det mest spennende for oss som skal parre hoppene våre i år og det var gjennomgangen av World fengur der vi kunne endevende alle aktuelle kandidater i det uendelige, sette de sammen med våre egne hopper og se hvordan forventningen til føllet etter de to foreldrene ville se ut, farger, avtegn, egenskaper – alt finner vi under Vitual mating selection.

 

Og når en først begynner å søke i World fengur  er det vanskelig å stoppe. Folk ville se på sine egne hester og se på parringen med hingstene de hadde tenkt seg, så slik holdt vi på til tiden var rent ut, og mange gikk hjem med nye tanker i hodet, både med tanke på hoppe og på hingst…

 
 
 

     Copyright (c) 2007 Stornes gård                                                                                                                                                 Webdesign Kultur&Helse | Shed49