SISTE NYTT
 
Birkir fra Stornes
04-06-2019 

Blær holder sin høye avlsverdi etter ny måling
28-09-2017 

Høstføll
22-10-2015 

Blaka fra Stornes solgt
07-10-2015 

Blær opp i BLUP
05-10-2015 

Blaka fra Stornes til salgs
30-09-2015 

Resultatliste fra unghestutstillingen
27-09-2015 

Velkommen til unghestvisning 26. september
14-09-2015 

Årets første føll født på Stornes
05-06-2015 

Gola fra Stornes solgt
31-05-2015 


Arkiv
God jul og godt nyttår fra oss på Stornes
21-12-2007 

2007 har vært et begivenhetsrikt år for oss på Stornes. Trykk her for en fyldig årskavalkade!

Året 2007 begynte med hingsteplanlegging på Stornes. I tillegg til vår egen hingst Balder fra Gjelsten har vi bestemt oss for å leie inn en riktig god 1. premiert hingt til gården i alle fall annenhvert år. Siden vi i flere år har kunnet boltre oss i det beste av det beste av hingster på Island ønsket vi å legge lista høyt når vi først skulle leie inn hingst. For oss var det ingen tvil om hvilken hingst som sto øverst på ønskelista i Norge, det var Skorri fra Blönduósi, om han var ledig for denne sesongen var en helt annen sak. På mirakuløpst vis greide vi å ringe Skorris eier Maria Elisdóttir omtrent samme dag som hun fikk en avbestilling fra Danmark. Etter denne avbestillingen lekte hun med tanken på å ha han hjemme en sesong for bedekning, og telefonen fra oss gjorde dette mulig. Vi fikk en deal og Skorri, ble det bestemt, skulle vie hele sesongen til nord-norske hopper. Litt svette ble vi nok, for det var ikke få hopper som måtte til for å få regnestykket med Skorri til å gå opp.


Skorri fra Blönduósi

Henvendelsene begynte og mange var interessert, men det tok lang tid før vi hadde nok hopper til å kunne bestille han. For å få enda mer igjen for å få han hit bestemte vi oss for å kjøpe en hoppe til. Valget falt på Iðunn fra Stall Kjersem. Hun er etter Manni fra Litla-Garði og Hnallþóra fra Hofdalaseli. Hun var drektig med Flygill fra Skarholt og planen var at hun skulle komme før hun fødte og så føde her. Slik ble det ikke. Ved nærmere sjekk viste det seg at en ikke kunne flytte hopper så nære termin så hun fødte hjemme hos sine tidligere eiere og kom i stede nordover med hoppeføllet sitt, Nóta fra Øverbø bare få dager etter fødselen.

Iðunn og Nóta

Samme dag kommer også Skorri. Siden vi allerede hadde en hingste-inngjerding der balder gikk med sine hopper, var vi snar om å løpe til skogs med Skorri der 15 hopper og snart like mange fremmøtte hoppeeiere og andre skuelystne ventet. Og Skorri skuffet ikke. Praktfull og yr travet han inn i hoppeflokken med hevet hode og vi ventet ikke altfor lenge på første sprang...

Skorri

Mai ble en veldig hektisk tid for oss med to hingster og over 20 hopper som skulle har tilsyn flere ganger for dag og to føll som ventet sin ankomst. Først ute var vår egen Freydís som 26. mai fikk en nydelig datter etter Balder fra Gjelsten. Hun ble døpt Snögg.

Freydís og Snögg

Bare fem dager senere kom årets andre føll til verden. Det var Skráma som fødte hingsteføllet Kári. Skráma hadde vi solgt til Gry Reinsnos så dette føllet er nå flyttet hjem til deres gård, Nordre Hestnes bare noen kilometer inn i fjorden fra oss.


Kári

16. juni, dagen før den islandske nasjonaldagen kom Maria svingende opp foran huset på Stornes, tok en rask kaffikopp og en matbit og kjørte så hjem med Skorri hvor nye hopper ventet. Her ble det mye trafikk med henting av hopper og alle ville ha noen ord om hvordan hoppa hadde hatt det hos superhingsten. Da vi 1. juli rei Balder bort til Inske med de hoppene som fortsatt var hos han, kunne heste-freden omsider senke seg over Stornes. Føll-hoppene ble sendt til skogs og bare unghingstene og noen få ridehester ble igjen. Så var det bare å brette opp armene og ta fatt på slåtten! Denne ble bedre enn noen kunne ha håpet på med varmt og tørt vær under hele slåtten og minimale problemer med maskineriet. At vi hadde fått mer leiejord i år gjorde sitt til at fôrforrådet for første gang var stort nok til at vi ikke trenger å kjøpe fôr.
På julis siste dag kom årets siste føll til verden. Det var et nydelig lite hingsteføll etter Píla og Balder som umiddelbart fikk navnet Askur. Han så ut til å bli blakk, men nå ligner hen mer og mer på sin far i fargene slik alle årets føll har gjort.


To brødre, Askur og Kolur

Rett før skolen startet bestemte vi oss for å invitere noen jenter med egen islandshest til en liten minirideleir her på Stornes. Det var jenter fra Tromsø, men også fra Balsfjord, Harstad og Lier. I tre dager hadde vi heste-aktiviteter dagen lang. Høydepunktet ble en skikkelig fjell-tur på islandsk vis der jentene skikkelig fikk erfare hvis solide og dyktige hester de hadde. Med flere pauser innlagt ble det en koselig tur med kakao og mat, fin utsikt og masse hest.Helt til topps
25. august, var det tid for årets Stornestrølt. Tradisjon tro kom det hester og ryttere fra fjernt og nær som ville ri på Stornesfjellet med islandsk ledsager. Nydelig utsikt hadde vi og tradisjon tro ble det servert islandsk hangikjöt og hrossakjøt om kvelden.

Utsikt over Balsfjord fra hesteryggen 
I slutten av september ble den Storneske famili utvidet med ett medlem. Fra Frankrike fikk vi au pairen Hélène som skulle vise seg å være skikkelig heste-jente. Med dressur-erfaring fra franske store hester fikk våre noe mere "upolerte" firbente venner litt å bryne seg på. Det gjaldt for så vidt andre veien også da Hélène oppdaget at her holdt det ikke bare å ri, her måtte en også sette seg i respekt. 

Hélène og Lóa på Håkøya

Nytt av året var militærøvelse med hest. I oktober stilte Steini, Lóa og Sproti på militærøvelse ikke langt fra Harstad. Det var en nederlandsk tropp på vinterøvelse i Norge som ville bruke hest til å transportere våpen til fjells. Vi har dessverre ingen bilder fra denne turen, men på http://www.olaroe.no/hest/transportoppdrag/ finnes mange flott bilder tatt av fotograf Ola Røe som også var med på turen. Legg merke til Steinis kamuflasje-dragt!

Siden ingen fra Stornes hadde fått deltatt på ridekurs i sommer og forsåvidt ingen av de andre bøndene i Balsfjord heller, bestemte vi oss for å kjøre en serie vinter-ridekurs med Kerstin Nilsson fra Ofelas i Kiruna. Dette vakte stor begeistring blant våre naboer og snart var fire helgekurs fulltegnet. To har allerede gått av stabelen, mens to gjenstår over nyttår.
 
Ridekurs på Stornes
I den anledning har vi fått laget ridebane (40x60) med rundpaddoc, ovalbane og lys. Dette er vi svært godt fornøyd med da det forlenger ridesesongen langt inn i mørketiden.
Dette var årets hestebegivenheter fra Stornes. I tillegg har vi på gården utvidet vår besetning av norsk rødt fe med to fine dyr av rasen Sida norsk trønderfe og nordlandsfe. Det er utrolig trivelige dyr, med veldig fine farger. Da Hélène så de mente hun at de måtte være franske, for slike kyr hadde de der hun kom fra. Vi nektet plent på dette og gikk den franske rasen etter i sømmene, og ironisk nok viste det seg at norske hærmenn på 1600-tallet hadde tatt denne kua med seg til frankrike der den lever i beste velgående den dag i dag.
Da gjenstår det bare for oss å si god jul og godt nyttår og takk for alt i det gamle.
Med vennlig hilsen oss på Stornes
Agnete, Þorsteinn, Embla og Magnus


Magnus, Lóa og Steini henter juletre i skogen 
 

     Copyright (c) 2007 Stornes gård                                                                                                                                                 Webdesign Kultur&Helse | Shed49